Osa 3 Lajit ja mestarit nyt

Lajit ja mestarit nyt (osa 3)

Jalkapallo

Jalkapallon pelaaminen alkoi Valtissa heti perustamisen jälkeen samana syksynä. Joukkueen kantavia voimia olivat mm. Aatto Tolin, Pokke Ahlberg, Eki Holmsten, Jaska Forsberg, Unto Pyykkö, Eko Salminen, Kosti Saarakkala ja Afu Erikson. Kesällä 1947 osallistuttiin ensimmäistä kertaa piirin sarjaan. Valmentajana toimi Väinö Honkaniemi. Ensimmäinen piirisarjan ottelu pelattiin Käpylän kentällä. Joukkueelle oli hankittu paidat, sukat ja 5 paria kenkiä. Seuraavana vuonna ostettiin jo toinen jalkapallo, jonka hankinnasta ja tarpeesta  keskusteltiin johtokunnassa yli puoli tuntia. 1950 Valtti nousi aluesarjaan ja 1969 noustiin 3.divisionaan. 1971 noustiin 2. divisioonaan voittamalla PoHu 3-2. Kentän vahvoja valttilaisia olivat Lauri Visto, Arto Rantala, Matti Kivistö ja Reijo Vartia. Valmentajana toimi Seppo Puro. Lauri Visto pelaa edelleen Valtin ikämiehissä ja on monikymmenkertainen piirin ja Suomen mestari ikämiessarjoissa.


Jalkapallon menestys näkyi myös Puotilan kentällä. Ponnistusta vastaan pelattaessa myytiin 1844 lippua ja Suomen Cupin otteluun HJK:ta vastaan oli varattu 1200 lippua jotka loppuivat kesken.  Kotiotteluiden keskiarvo oli yli 1000 katsojaa. Suomen Cupissa Valtin paras sijoitus on vuodelta 1978, jolloin seura pääsi kahdeksan parhaan joukkoon.


Ensimmäinen juniorijoukkue (C-juniorit) perustettiin 1950-luvun puolivälissä 14-vuotiaille pojille.  Joukkueiden määrä nousi nopeasti ja 35-vuotisjuhlien aikaan 1981 Valtilla oli 2 miesten, 2 naisten, 2 ikämiesten ja 7 poikien joukkuetta. Tämän jälkeen tapahtui pieni notkahdus joukkuemäärissä. Miesten 3.divisioonassa ja naisten mestaruussarjan joukkueet menestyivät ja veivät aikaa sekä resursseja. Niinpä 1986 talvella harjoitteli vain 3 poika- ja 2 tyttöjoukkuetta. 80-luvun lopussa tyttöjoukkueet hyytyivät lopullisesti muutamaksi vuodeksi. Kalevi K. Malströmin ja Kimmo Normenin toimesta käynnistettiin junioritoiminta uudella tavalla ja vastuuta siirrettiin entistä enemmän pelaajien vanhemmille. Pelaajamäärän kasvu alkoi ja menestystäkin alkoi tulla. 1983 syntyneiden poikien joukkue voitti piirinmestaruuden vuonna 1990 Leena Tervon valmentamana ja uusi mestaruutensa seuraavina kolmena vuotena Petteri Jaatisen valmennuksessa. 1974 syntyneiden poikien joukkue selvisi SM-lopputurnaukseen Pekka Pallasalon ohjauksessa. Joukkueen pojista Johan Ekroth pelasi myöhemmin myös poikien maajoukkueessa. Ensimmäiset uudet tyttöjoukkueet perustettiin Erja Pettersonin ja Jorma Tuomisen toimesta 1993. Junioritoiminnan elpyminen olikin vauhdikasta. 1996 seurassa oli jo 20 poikien ja 6 tyttöjen joukkuetta ja seura oli Helsingin 5. suurin ja koko maan 23. suurin jalkapalloseura. Eikä kasvu ole pysähtynyt tähän, vaan 2020 Valtti oli Suomen 9. suurin ja Helsingin 3. suurin jalkapalloseura yli 1200 pelipassin/lisenssin määrällä mitattuna.

Jalkapalloilijat juhlivat nousua Suomisarjaan

Naisten jalkapallo alkoi Valtissa 1976. Jo muutamaa vuotta aiemmin oli poikien joukkueisiin alkanut ilmestyä lahjakkaita tyttöjä. Vetäjiksi ilmoittautui Pirkko ja Pentti Setälä. Ensimmäisiä pelejä tyttöjoukkueena pelattiin 1975 ja sarjapeleihin piirin perussarjaan lähdettiin 1977, jolloin valmentajaksi tuli Toni Nyberg. 1978 otettiin tavoitteeksi mestaruussarjaan nouseminen, mikä ei onnistunut kuin vasta seuraavana vuotena. Joukkueen keski-ikä oli vain 16-vuotta.

Menestyksen vuodet olivat 1980-luvun alussa: 1980 seura sai SM-pronssia, 1981 SM-hopeaa ja vihdoin 1982 ja 1983 SM-kultaa. Valtin maalissa pelannut Kirsi Koskela toimi myös maajoukkueen maalivahtina 1978-83. Muita joukkueessa pelanneita oli mm. Tuula Öhrnberg, Merja Reutsalo, Mirja Korvenaho, Terhi Sjölund, Anne Vironkangas, Sari Maisala, Annika Grönlund, Eija Anttila, Raisa Kukkonen, Leena Pöysti, Minna Vilen, Anna-Liisa Sahlberg, Tuija Jantunen, Leena Tervo, Christina Ström, Auli Harinen, Kristiina Nybäck ja Liisa Kuusela. Joukkueesta usea pelaaja oli maajoukkueringissä ja heistä naisten maaotteluita pelasi Leena Pöysti (1983-86), Hanna-Mari Sarlin (1979-96), Anne Vironkangas (1980-88). 1984 Helsingin kaupunki palkitsi Valtin naisten joukkueen edellisen vuoden parhaasta urheilusuorituksesta.

Valtin naisten SM-jalkapallojoukkue 1983

Tyttöjoukkueista on noussut myös maajoukkuepelaajia, joista tällä hetkellä tunnetuin ehkä Helmareiden vieläkin luottopakkina pelaava Tuija Hyyrynen (2004-21). Hän aloitti Valtissa ja pelaa nyt ammattilaisena Juventuksessa. Tyttöjen maajoukkueen pelejä ovat pelanneet mm. Sari Hyyrynen (2003-05) sekä viime vuosina Elina Peltokangas (2019) ja Helmi Raijas (2019). Poikien maajoukkuepelejä ovat seuran kasvateista pelanneet Kari Mäenpää (1972) ja Ümit Menekse (2002-04). (Aivan kaikki ei varmaankaan ole tässä. Vanhat pelaajatilastot kerrovat vain pelaajien seurat yli 12-vuotiaana ja jättävät aiemmat pois.)


Ikämiesten jalkapallo alkoi 1970-luvun puolessa välissä. Valtista onkin tullut 2000-luvulla maan menestynein ikämiesseura. Ikämiehet ovat voittaneet kymmenittäin piirinmestaruus- ja SM-mitaleita kaikissa ikäluokissa 35-vuotiasta 70-vuotiaisiin.

Stadi-Cupin voittajat 1990 luvun puolivälissä. Kuvassa eturivissä keskellä kapteeninauha käsivarressa Tuija Hyyrynen vierellään oikealla siskonsa Sari

Salibandy

Salibandytoiminta alkoi 1990-luvun alusta. Aluksi lajia harrasti talviharjoittelumuotona muutama jalkapallon juniori-ikäluokka. Laji toimikin parin vuoden ajan jalkapallojaoston alaisuudessa, kunnes vuonna 1996 perustettiin salibandyjaosto. Pelaajien innostuttua lajiin ja sen harrastajamäärän lisääntyessä harjoittelemaan päästiin tosissaan. Salibandyssa toiminta keskittyy miesten joukkueisiin ja naisten harrasteryhmään sekä miesten seniorijoukkueeseen. Valtin salibandya pelaavat ikämiesjoukkueet ovat saavuttaneet toimintansa aikana 4 kulta-, 1 hopea- ja 4 pronssimitalia.

Valtin ensimmäinen salibandyjoukkue